Sosyal Medya

iPhone

Yeni iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max

Toplamda dört yeni telefon var: iPhone 16 ve daha büyük iPhone 16 Plus'ın yanı sıra üst düzey iPhone 16 Pro ve onun büyük kardeşi iPhone 16 Pro Max.

Yeni iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max

Yeni iPhone 16 Modelleri tanıtıldı. Toplamda 4 modelden oluşan serinin özellikleri ve sundukları neler? 

 

Toplamda dört yeni telefon var: iPhone 16 ve daha büyük iPhone 16 Plus’ın yanı sıra üst düzey iPhone 16 Pro ve onun büyük kardeşi iPhone 16 Pro Max.

En dikkat çekici yeni tasarım öğesi, yan tarafa eklenen kapasitif Kamera Kontrol düğmesi; bu düğme yalnızca telefonların güncellenmiş kameralarındaki işlevleri desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda Apple’ın yakında çıkacak olan Görsel Zekasını da kontrol ediyor.

20 Eylül’de dünya genelinde Apple Store’larda resmi satış başlayacak ancak öncesinde Cuma gününden itibaren yeni iPhone’lar için ön sipariş vermeye başlayabilirsiniz.

Yeni iPhone 16, iPhone 16 Plus

Geçen yılki önemli güncellemeden sonra, Apple’ın standart akıllı telefonunun tasarımında büyük değişiklikler beklemiyorduk, ancak hoş bir sürprizle karşılaştık.

iPhone 16’nın içinde Apple’ın masaüstü bilgisayarlara rakip olabilecek kadar yetenekli olduğunu söylediği daha güçlü bir A18 çip bulunuyor. Bu çip, yerleşik Özel Bulut İşlemi, jeneratif olarak oluşturulmuş emojiler, görüntü oyun alanı ve güncellenmiş fotoğraf arama gibi Apple Intelligence özelliklerine güç sağlamaya yardımcı olacak. Apple Intelligence özellikleri önümüzdeki ay kullanıma sunulmaya başlanacak. Apple ayrıca yeni çipin iPhone’da oyun oynamak için ne kadar iyi olacağına da dikkat çekti.

Temel model iPhone’lar genellikle daha önce yalnızca Pro modellerde bulunan özelliklere sahip oluyor (geçen yıl Dinamik Ada’nın benimsenmesi gibi). Apple şimdi iPhone 16’ya iPhone 15 Pro ile tanıtılan Action düğmesini veriyor. Sessiz düğmesinin yerini alan bu düğme, ayarlarda ne belirlediğinize bağlı olarak fotoğraf çekme veya sesli not başlatma gibi farklı işlevleri yerine getirebiliyor.

Ayrıca yan tarafta Kamera Kontrolü adı verilen yeni bir kapasitif, güce duyarlı düğme var. Ancak kamera ayarlarını başlatmak, çekmek ve ayarlamaktan çok daha fazlasını yapan bu düğme, Apple’ın bu yıl içinde kullanıma sunacağı yeni Görsel Zeka özelliklerinin de önemli bir parçası olacak gibi görünüyor.

Ekran, standart boyut için 6,1 inç ve iPhone 16 Plus için 6,7 inç boyutlarında. Super Retina XDR ekranlar geçen yılki modellerle aynı ancak şimdi Apple’ın eskisinden yüzde 50 daha sağlam olduğunu söylediği yeni bir cam-seramik ekranla kaplı.

Kameralar bu kez biraz daha farklı yönlendirilmiş, Vision Pro kulaklıklarla entegrasyon için uzamsal video kaydını destekleyebilen dikey (diyagonal yerine) bir yığın var. 48MP ana lens ve 12MP telefoto lens var. Pil de daha büyük.

Yeni iPhone 16 ve iPhone 16 Plus, siyah ve beyaz renk seçeneklerinin yanı sıra yeni lacivert, deniz mavisi ve pembe renk seçenekleriyle satışa sunulacak.

Standart model için 799 $ ve Plus için 899 $’dan başlayacak.

iPhone 16’nın Türkiye fiyatları ise şöyle:

  • iPhone 16 Başlangıç fiyatı: 64.999 TL
  • iPhone 16 Plus Başlangıç fiyatı: 73.999 TL
  • iPhone 16 Pro Başlangıç fiyatı: 82.999 TL
  • iPhone 16 Pro Max Başlangıç fiyatı: 99.999 TL
  • iPhone 16 Pro Max 1TB fiyatı: 119.999,00 TL

 

Yeni telefonunuzu Cuma gününden itibaren doğrudan Apple’dan ön sipariş verebilirsiniz ve telefonlar 20 Eylül’de gönderilmeye başlanacak.

 

Yeni Apple iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max

iPhone 16 Pro, daha sinematik video ve ses özellikleriyle içerik oluşturuculara yönelik gibi görünüyor. Ayrıca daha büyük bir ekran sayesinde selefinden biraz daha farklı görünüyor. Ekranlar artık Pro için 6,3 inç ve Pro Max için 6,9 inç ölçülerinde – bu, her model için geçen yıla göre 0,2 inç daha büyük ve şimdiye kadarki en büyük iPhone ekranı.

Yeni Pro modelleri, Apple Intelligence’ın daha hızlı işlenmesini sağlayan 16 çekirdekli Neural Engine’e sahip yeni bir A18 Pro çipe sahip olacak. Aslında Apple bunu herhangi bir akıllı telefondaki en hızlı çip olarak adlandırdı.

Ayrıca standart iPhone 16’da olduğu gibi yan tarafta da aynı yepyeni düğmeyi göreceksiniz: Kamera Kontrolü. Bu düğmeye hafifçe basarak odaklanabilir ve tam basarak bağımsız bir kamerada olduğu gibi fotoğraf çekebilirsiniz. Kapasitif düğme ayrıca modları değiştirmek için kaydırmanıza izin verecek ve Apple’ın yakında çıkacak olan Görsel Zeka‘sındaki işlevleri yerine getirecek.

Bu yeni düğmeden yararlanan bazı yükseltilmiş lensler var. iPhone 16 Pro’nun önünde 48 megapiksellik yeni bir selfie kamerası ve arkasında üç kamera bulunuyor: 48 MP füzyon kamera, 48 MP ultra geniş ve 5x’e kadar optik yakınlaştırmalı 12 MP telefoto. Bu kameralar 120 fps’de 4K video çekebiliyor – ve ağır çekimde – ve uzamsal ses yakalama ve genel olarak daha “sinematik” ses sağlayan dört stüdyo kalitesinde mikrofon sunuyor. Mevcut bir notun üzerine ek bir parça kaydetmenizi sağlayan yeni Sesli Not özelliği.

Tüm iPhone 16 modelleri Qi2 şarj özelliğini de destekliyor.

Yeni Pro modelleri dört renkte sunulacak: yeni çöl titanyumu ve geçen yılki diğer üç titanyum rengi. iPhone 16 Pro için 999 dolardan ve iPhone 16 Pro Max için 1.199 dolardan başlayacak. Ön siparişler Cuma günü açılacak ve telefonlar 20 Eylül’de mağazalarda olacak.

Apple’da 999 $

iPhone 16’nın Türkiye fiyatları ise şöyle:

  • iPhone 16 Başlangıç fiyatı: 64.999 TL
  • iPhone 16 Plus Başlangıç fiyatı: 73.999 TL
  • iPhone 16 Pro Başlangıç fiyatı: 82.999 TL
  • iPhone 16 Pro Max Başlangıç fiyatı: 99.999 TL
  • iPhone 16 Pro Max 1TB fiyatı: 119.999,00 TL