Yılın İlk Yarısında İstihdam Rakamları Yükseldi
İnşaat sektörüne özel online kariyer platformu Workindo CEO’su Nursel Kahriman Özkaya Türkiye’nin ilk 6 ay istihdam endeksi rakamlarını değerlendirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre 2023’ün ilk 6 ayında istihdam endeksi 2022’nin aynı dönemine göre %5,2 artarak 105,2 oldu. İstihdam oranı, 2023’ün ilk yarısında %46,9 ile 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 0,6 puan daha yükseldi. 2023’ün ilk yarısında işsizlik oranı, 2022’nin aynı dönemine göre 0,2 puan daha düştü ve %11,1 oldu.
Son altı ay boyunca istihdam endeksinin istikrarlı bir şekilde artış gösterdiğini belirten Workindo CEO’su Nursel Kahriman Özkaya,
“İstihdam endeksindeki artışa katkıda bulunan çeşitli faktörler bulunmakta. 2022’de ekonomide kaydedilen %7.3’lük büyüme ile imalat, inşaat ve turizm gibi sektörlerde istihdam yaratma potansiyeli artmış oldu. Bununla birlikte hükümetin yeni işletmelere uyguladığı vergi indirimleri gibi istihdamı destekleyici politikaların işe alımları teşvik ettiği söylenebilir. Son dönemlerde yaşanılan ekonomik sıkıntılar ve Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi, Türk ihracatını daha rekabetçi hale getirerek istihdam yaratıcı sektörlere olan talebi artırdı. Bu da istihdam endeksinin artışına katkıda bulunmuş oldu. İlk 6 ayda istihdam edilen kişi sayısı 1,5 milyon artarak 29,4 milyona yükseldi.
Ancak, istihdam endeksindeki artışa rağmen Türkiye’nin işgücü piyasasının hala bazı zorluklarla karşı karşıya olduğu söylenilebilir. %11,1 seviyesinde işsizlik oranı olmasına rağmen istihdam fırsatlarının hala sınırlı olması endişe yaratmakta. Ekonomik istikrarsızlık, yüksek enflasyon ve faiz oranları gibi faktörler de işgücü piyasasının tam anlamıyla toparlanmasını engelleyebilen sebepler arasında” dedi.
Ortak Çaba Sürdürülmeli
Nursel Kahriman Özkaya, toparlanmanın istikrarlı çalışmalar ile devam etmesi gerektiğine değindi: “Sonuç olarak, Türkiye’nin 2023’ün ilk yarısındaki istihdam endeksi artışı olumlu bir işaret olsa da, işgücü piyasasındaki zorluklar hala devam etmektedir. Hükümet, iş dünyası ve ilgili paydaşlar, istihdamı teşvik etmek, ekonomik büyümeyi desteklemek ve işgücü piyasasının istikrarını sağlamak için ortak çabalarını sürdürmelidir. Bu çerçevede, eğitim ve beceri geliştirme gibi alanlara yapılan yatırımların artırılması ve ekonomik reformların devam etmesi önem taşımaktadır.”